
Hrenov duet
12. February 2025Sestavine (za 1 pekač):
Testo:
Približno 35 dag polnovredne moke (pirine ali pšenične), mlačna voda, 1-2 žlici olivnega olja, sol, 1-2 žlici jabolčnega kisa
Nadev:
0,5 kg sezonskih zelišč, ki so na voljo (listi: koprive, blitve, špinače, regrata, trpotca, borage, oseta, kislice, bršljanaste grenkuljice, marjetice; in koreni (4-5): oman, svetlin, topinambur), 4-5 žlic čemaža
Priprava:
Iz sestavin zamesimo gladko testo. Pokrijemo in pustimo počivati vsaj pol ure. Medtem pripravimo nadev iz zelišč (narezana za kratek čas poparimo, odcedimo in v multipraktiku zmiksamo z očiščenimi gomolji ali brez njih. Testo razdelimo na tri dele. Vsak del razvaljamo čim tanjše. Razvaljano testo namažemo z nadevom, zavijemo v zavitek, preložimo v pekač obložen s peki papirjem in po želji po vrhu pomažemo z oljem. V pekač damo 3 do 4 zavitke. Pečemo 45 – 50 minut v predhodno ogreti pečici na 220 °C. Čas pečenja je odvisen od debeline zavitka.