
Kozji namaz
12. February 2025
Esih Flajš s Ptujskim lükom
12. February 2025Za pripravo tega slastnega recepta potrebujemo naslednje sestavine:
- 2–3 Ptujske lüke
- 200 g zelene leče
- 100 g basmati riža
- 2 (rdeči) papriki
- 2 stroka česna
- 1 jedilno žlico oljčnega olja
- sol
- kumino v prahu
Preliv:
- 2 jedilni žlici limoninega soka
- 1 jedilno žlico oljčnega olja
Lečo namakamo čez noč, naslednji dan odlijemo vodo, prilijemo čisto in jo skuhamo. Posolimo jo tik, preden je kuhana. Lečo odcedimo in pokrijemo, da ohranimo temperaturo. Istočasno skuhamo riž. Kuhan riž odcedimo in ga prelijemo z mrzlo vodo, da ustavimo kuhanje. Rdeči čebuli olupimo, razpolovimo in razrežemo na polkrožne tanke rezine. Papriko razrežemo na tanke rezine. Česen drobno nasekljamo. V ponvi segrejemo olje, nanj stresemo čebulo in papriko. Pražimo ob stalnem mešanju, da čebula oveni in se paprika zmehča. Dodamo česen, posolimo, potresemo s kumino v prahu. Kuhamo še približno minuto. V skledi zmešamo lečo, riž, zelenjavo in preliv ter okrasimo z rezinami rdeče čebule.
Evropska posebnost – Ptujski lűk z zaščiteno geografsko označbo
Že 200 let ga ročno pridelujejo in spletajo v vence. Je takšen, kot je bil nekoč. Njegov okus, ostrina in kakovost ga uvrščajo med izbrane evropske posebnosti.
Iz Ptujskega lüka lahko skuhamo vrsto tradicionalnih in sodobnih jedi. Je namreč odličnega okusa in je osnova vsake dobre jedi.

Program je financiran s prispevkom Evropske unije.
Vsebina te promocijske objave predstavlja le stališča avtorja in je v njegovi izključni odgovornosti. Evropska komisija ne prevzema nobene odgovornosti za uporabo informacij, ki jih vsebuje ta objava.