
Kaj bi morali vedeti o zelenjavi?
10. February 2025
Ali ste vedeli vse to o regratu?
10. February 2025Se res zavedamo, kaj jemo?
Vse, kar krave ali koze pojedo, konča v mleku in mlečnih izdelkih. Večina konvencionalnega mleka prihaja od živali, privezanih ali stisnjenih na majhnem prostoru, ob umetni svetlobi. Na konvencionalnih kmetijah, na katerih pridelujejo krmo, pašnike in površine gnojijo z umetnimi gnojili, s pesticidi zatirajo plevel, škodljivce in bolezni rastlin. Da povečajo mlečnost, krave krmijo s krmili, ki pogosto vsebujejo hormone, pa tudi vitamine in antibiotike zaradi zdravstvene preventive. In vse to zaužijemo z mlekom in mlečnimi izdelki tudi sami: ostanke pesticidov, hormone, vitamine, antibiotike... Nato je mleko podvrženo še visoki pasterizaciji, homogenizaciji in celo sterilizaciji, s čimer se uniči vse, kar je dobrega v mleku.
Izberimo raje ekološko mleko in mlečne izdelke s slovenskih kmetij! Krave in kozice se na ekoloških kmetijah prosto gibljejo na pašnikih in grizljajo rastlinje, ki jim je na voljo v neokrnjeni naravi. Koze uživajo prek 600 različnih rastlin in vršičkov – veliko več kot vse druge domače živali. Krmljene so samo s kakovostno krmo iz ekološke pridelave, brez uporabe kakršnikoli dodatkov ali gensko spremenjenih organizmov in različnih regulatorjev rasti. Zato so njihovo mleko in mlečni izdelki zdravi za telo, bogati z vitamini in minerali ter odličnega okusa. Vse bolj priljubljeno pa je tudi kozje mleko iz ekološke pridelave. Sveže kozje mleko nima neprijetnega vonja, vendar ima v primerjavi z kravjim nekoliko drugačen okus in aromo. V kozjem mleku najdemo vitamin A, veliko vitamina B3, holina ter vitamina B16. Posebna lastnost kozjega mleka je, da je lahko prebavljivo. Človek ga prebavi že v 40 minutah. Za primerjavo kravje mleko človek prebavi v 2 urah in pol. Ker kozje mleko ni alergeno, ga zlahka uživajo tudi alergiki.