
Kozji sir in solata iz rdeče pese
12. February 2025
Hrenov duet
12. February 2025Za pripravo tega slastnega recepta potrebujemo naslednje sestavine:
Sestavine:
- 4 velike Ptujske lüke
- 110 g masla
- 9 dl piščančje osnove ali zelenjavne osnove
- 0,75 dl belega vinskega kisa
- približno 1,5 dl suhega belega vina
- 2 žlici drobno nastrganega parmezana
- sol
- beli poper v zrnu
Ptujski lük olupimo in narežemo na čim tanjše lističe. V loncu razpustimo maslo in nanj stresemo narezano čebulo, jo začinimo s soljo, pokrijemo in zelo počasi kuhamo približno 60 minut, da se spremeni v kašo. Nato na štedilnik pristavimo piščančjo osnovo (ali zelenjavno), zavremo in pustimo na toplem. Čebulno kašo zalijemo s kisom, zvišamo temperaturo in ukuhamo kis. Čebulo zalijemo z belim vinom, ki ga na pol ukuhamo, nato pa jo zalijemo z vročo piščančjo osnovo, začinimo z drobno strtim poprom, zavremo in kuhamo 30 minut.
Vročo juho pretlačimo skozi gosto cedilo in v čistem loncu zalijemo s smetano.
H kremni juhi lahko ponudimo opečene kruhove kocke.
Evropska posebnost – Ptujski lűk z zaščiteno geografsko označbo
Že 200 let ga ročno pridelujejo in spletajo v vence. Je takšen, kot je bil nekoč. Njegov okus, ostrina in kakovost ga uvrščajo med izbrane evropske posebnosti.
Iz Ptujskega lüka lahko skuhamo vrsto tradicionalnih in sodobnih jedi. Je namreč odličnega okusa in je osnova vsake dobre jedi.

Program je financiran s prispevkom Evropske unije.
Vsebina te promocijske objave predstavlja le stališča avtorja in je v njegovi izključni odgovornosti. Evropska komisija ne prevzema nobene odgovornosti za uporabo informacij, ki jih vsebuje ta objava.