Kaj bi morali vedeti o mleku in mlečnih izdelkih?
10. February 2025Poučne E-novice
12. February 2025
Ali ste vedeli vse to o regratu?
- Pri regratu je za uživanje primerna skoraj vsa rastlina. Iz nje lahko pripravimo mnoge okusne jedi. Še posebej uporabni so zeleni listi, ki se uporabljajo tako v kulinariki kot tudi v zdravilne namene.
- Listi vsebujejo grenčino, fruktozo, inulin, sterole, fenolno kislino, flavonoide, kalijeve soli... Inulin je kot škrob oblika rezervne hrane v rastlinskih korenikah in gomoljih.
- Regrat vsebuje tudi vitamine A, B in C, kalij in druge minerale. Vsebuje celo več vitamina A kot korenje. Holin, ki se nahaja v regratu, ugodno vpliva na presnavljanje maščob in delovanje živčevja.
- Regrat je znan je tudi kot močan diuretik, saj pospešuje izločanje urina.
- Očiščene korenine so zelo hranljive. Vsebujejo namreč precej inulina. Korenine lahko posušimo, pražimo, pečemo v pečici, dušimo, kuhamo ali pa jih dodamo različnim solatam in juham.
- Stebla so nekoliko lepljiva in grenka. Čistijo jetra, prav tako pa tudi uravnavajo raven sladkorja v krvi. Žvečimo jih predvsem v zdravilne namene med cvetenjem.
- Cvetove večinoma posušimo za čaj, lahko pa jih uporabite tudi za pripravo regratovega medu.
Privoščite si polno skledo vitaminov z regratom! Dober tek!