
Partnersko kmetovanje
10. February 2025
Pesticidi in zakaj so otroci bolj občutljivi?
10. February 2025Danes vsebujejo živila vse manj mikrohranil. Zaradi modernega načina pridelave hrane, dolgih transportnih poti in skladiščenja je hrana vedno bolj osiromašena in revna z vitamini in minerali, ki so nujni za zdravo in pravilno delovanje našega telesa.
Vsak dan poskrbite za primeren vnos vitaminov in mineralov s pravilno in raznoliko hrano slovenskega izvora, predvsem z ekološko nepredelanimi živili, ki jih pridelajo lokalni kmetje. Živila prideljo z lokalnih kmetij hitro z njive na naše krožnike, zaradi tega ohranijo svežino, vitamine, minerale in druge hranilne snovi.
S toplotno obdelavo živil nad 40 stopinj Celzija se precej vitaminov in mineralov uniči. Zelo veliko folne kisline se nahaja prav v zeleni listnati zelenjavi in surovem sadju. Folna kislina je topna v vodi in zelo občutljiva na toploto. Če zelenjavo predolgo namakamo ali kuhamo, uničimo večino koristnih snovi v njej. Še posebej pomembno pa je, da uživamo čim več sveže in presne hrane in tako telesu ponudimo čim več "žive" hrane, bogate s hranilnimi snovmi.
Odlična ideja, da zaužijemo čim več koristnih snovi, so tudi sveži zelenjavni in sadni napitki - smoothie-ji, saj je v njih zelenjava in sadje surovo. Še posebej priporočljivo je, da uživate čim več zelenih smoothie-jev. Za vas smo pripravili nekaj okusnih receptov.