EKO hrana

Vsi kupujemo hrano. Kupujemo jo zato, da vzdržujemo telo in, da nam daje energijo za igro, učenje in delo. Hrana, ki jo kupujemo, mora biti varna in zdrava. Ali so res vsa živila, ki so nam danes na voljo na policah varna in zdrava? Kaj moramo vedeti za pravilno izbiro živil? Na kaj naj bomo pozorni? Takšna in še mnoga druga vprašanja se nam začnejo zastavljati, ko zavestno razmišljamo o svojem zdravju, prehrani, njeni kakovosti in posledično - njenem vplivu na naše zdravje.

Kakovost hrane lahko ugotavljamo predvsem glede na prisotnost oziroma vsebnost vseh koristnih hranil (hranilnih snovi, vitaminov, mineralov in rudninskih soli), kakor tudi glede na nizko vsebnost maščob, soli in sladkorja. Kakovost hrane na trgovskih policah določajo tudi ostanki oziroma odsotnost kemičnih sredstev za varstvo rastlin in ostanki umetnih gnojil. Prav tako pa na kakovost hrane oziroma živil vpliva način pridelave in predelave. In ravno ekološka živila so pridelana in predelana na človeku in tudi naravi prijazen način.

Povpraševanje po ekološko pridelanih živilih se je močno povečalo,  zaradi vedno večjega zavedanja potrošnikov za zdravstvena, okoljevarstvena vprašanja ter vprašanja glede zaščite živali.

Ekološko kmetovanje in zato tudi lokalno pridelana hrana zagotavlja pridelavo visoko kakovostne in varne hrane z bogato prehransko vrednostjo in visoko vsebnostjo vitaminov, mineralov in antioksidantov. Zaradi prepovedi uporabe topnih mineralnih gnojil, kemično sintetiziranih fitofarmacevtskih sredstev (pesticidov), gensko spremenjenih organizmov ter različnih regulatorjev rasti ni ostankov teh snovi v pridelkih ali živilih in posledično tudi pri potrošnikih. V sistemu ekološkega kmetovanja se zagotavlja redno in transparentno nadzorovanje pridelave in predelave živil od pridelka na njivi pa vse do potrošnika. Za potrošnike, ki so porabniki tovrstnih izdelkov in pridelkov, to predstavlja jamstvo in zagotovilo varne in kakovostne uporabe ekoloških izdelkov in pridelkov.

Takšno zagotovilo vam lahko dajejo samo ekološko pridelana živila. Prav tako pa je pomemben dejavnik kakovostnih ekoloških izdelkov in pridelkov tudi lokalna bližina, saj zaradi tega slovenski ekološki izdelki in pridelki ohranijo vse pomembne hranljive sestavine.

Bodite pozorni na to, kakšna živila vključujete v svoje obroke!

Fotogalerija

Kontakt

EKO podeželje, z.o.o.

Prekmurska ulica 17

9231 Beltinci


Tel.: /

Fax.: /

Mob.: + 386 41 312 109 (direktor)

E-pošta: info@eko-podezelje.si

Facebook: Facebook

 
Projekti