Ali ste vedeli vse to o regratu?
-
Pri regratu je za uživanje primerna skoraj vsa rastlina. Iz nje lahko pripravimo mnoge okusne jedi. Še posebej uporabni so zeleni listi, ki se uporabljajo tako v kulinariki kot tudi v zdravilne namene.
-
Listi vsebujejo grenčino, fruktozo, inulin, sterole, fenolno kislino, flavonoide, kalijeve soli... Inulin je kot škrob oblika rezervne hrane v rastlinskih korenikah in gomoljih.
-
Regrat vsebuje tudi vitamine A, B in C, kalij in druge minerale. Vsebuje celo več vitamina A kot korenje. Holin, ki se nahaja v regratu, ugodno vpliva na presnavljanje maščob in delovanje živčevja.
-
Regrat je znan je tudi kot močan diuretik, saj pospešuje izločanje urina.
-
Očiščene korenine so zelo hranljive. Vsebujejo namreč precej inulina. Korenine lahko posušimo, pražimo, pečemo v pečici, dušimo, kuhamo ali pa jih dodamo različnim solatam in juham.
-
Stebla so nekoliko lepljiva in grenka. Čistijo jetra, prav tako pa tudi uravnavajo raven sladkorja v krvi. Žvečimo jih predvsem v zdravilne namene med cvetenjem.
-
Cvetove večinoma posušimo za čaj, lahko pa jih uporabite tudi za pripravo regratovega medu.
Privoščite si polno skledo vitaminov z regratom! Dober tek!