Ali ste vedeli vse to o regratu?

Ali ste vedeli vse to o regratu?
 

  • Pri regratu je za uživanje primerna skoraj vsa rastlina. Iz nje lahko pripravimo mnoge okusne jedi. Še posebej uporabni so zeleni listi, ki se uporabljajo tako v kulinariki kot tudi v zdravilne namene.
     
  • Listi vsebujejo grenčino, fruktozo, inulin, sterole, fenolno kislino, flavonoide, kalijeve soli... Inulin je kot škrob oblika rezervne hrane v rastlinskih korenikah in gomoljih.
     
  • Regrat vsebuje tudi vitamine A, B in C, kalij in druge minerale. Vsebuje celo več vitamina A kot korenje. Holin, ki se nahaja v regratu, ugodno vpliva na presnavljanje maščob in delovanje živčevja.
     
  • Regrat je znan je tudi kot močan diuretik, saj pospešuje izločanje urina.
     
  • Očiščene korenine so zelo hranljive. Vsebujejo namreč precej inulina. Korenine lahko posušimo, pražimo, pečemo v pečici, dušimo, kuhamo ali pa jih dodamo različnim solatam in juham.
     
  • Stebla so nekoliko lepljiva in grenka. Čistijo jetra, prav tako pa tudi uravnavajo raven sladkorja v krvi. Žvečimo jih predvsem v zdravilne namene med cvetenjem.
     
  • Cvetove večinoma posušimo za čaj, lahko pa jih uporabite tudi za pripravo regratovega medu.
     

Privoščite si polno skledo vitaminov z regratom! Dober tek!

Kontakt

EKO podeželje, z.o.o.

Prekmurska ulica 17

9231 Beltinci


Tel.: /

Fax.: /

Mob.: + 386 41 312 109 (direktor)

E-pošta: info@eko-podezelje.si

Facebook: Facebook

 
Projekti