Za 1 pekač tega odličnega zavitka potrebujemo:
Testo:
- 35 dag polnovredne moke (pirine ali pšenične)
- mlačna voda
- 1-2 žlici olivnega olja
- sol
- 1-2 žlici jabolčnega kisa
Nadev:
- 0,5 kg sezonskih zelišč, ki so na voljo (listi: koprive, blitve, špinače, regrata, trpotca, borage, oseta, kislice, bršljanaste grenkuljice, marjetice; in koreni (4-5): oman, svetlin, topinambur),
- 4-5 žlic čemaža
Priprava:
Iz sestavin zamesimo gladko testo. Pokrijemo in pustimo počivati vsaj pol ure. Medtem pripravimo nadev iz zelišč (narezana za kratek čas poparimo, odcedimo in v multipraktiku zmiksamo z očiščenimi gomolji ali brez njih. Na pomokanem prtu razvaljamo tretjino testa tako tanko kot lahko. Razvaljano testo namažemo z nadevom, zavijemo v zavitek, preložimo v pekač obložen s peki papirjem in po želji po vrhu pomažemo z oljem. V pekač damo 3 do 4 zavitke. Pečemo 45 – 50 minut v predhodno ogreti pečici na 220 °C. Čas pečenja je odvisen od debeline zavitka.